Doğal İnci Zeytinin Serüveni

Zeytin ağacının kökeni hakkında henüz elde edilmiş net bir bilgi yoktur. Tarihçesi M.Ö.6000 yıllarına dayanan tarımsal zeytincilik faaliyetleri günümüzde hala etkisini göstermektedir.
Zeytini ilk olarak Avrupa’ya Romalılar taşımış ve zeytin kültürünün tanınmasında büyük rol oynamışlardır.Zeytin ve Zeytinyağı kültürünün Dünya çapında duyulmasında ise Giritliler başı çekmektedir.Bunun yanı sıra zeytinyağının ana familyası yukarı mezapotamya ve güney ön asyadır. Aynı zamanda zeytinyağı eski tarihlerde insanların arınmak amacıyla kullandıkları bir tür temizlik aracı olmakla birlikte günümüzde gıda vb. pek çok ihtiyaçlarımızı karşılayan bir tüketim malı olarak kendini göstermektedir.
Zeytinin Tarihçesi, Girit’te kaya oyukları yada taş havanlarda tanelerin kırılıp sıkılmasıyla başlamış ve ilkel zeytinyağcılık dönemine kadar ulaşmıştır bununla birlikte günümüzde daha teknolojik yöntemler tercih edilerek sofralarımıza gelen ve dahi pek çok alanda faydalarını gördüğümüz zeytin ve zeytinyağının Bursa’nın Gemlik ilçesine ayrı bir değer kattığı su götürmez bir gerçektir.

Doğal İncinin Türkiye’de Doğuşu

Atatürk zeytine ve zeytinciliğe verdiği önem ile çoğu kez gündeme gelmiştir öyledir ki zeytin bahçelerine bakmayan üreticilere ceza verme statüsüne kadar ilerleyen bu durum 1937 yılında Bornova zeytincilik araştırma enstitüsü kurulması durumunda bir düzene girmiştir.Zeytinciliğe verilen bu önem,1950’li yıllardan itibaren azalmaya doğru bir eğim göstermiştir. 1961 ve 62 yılların da Türkiye ilk zeytin ihracatını gerçekleştirmiştir.70′ li yıllarda zeytin sabote edilerek lekelenmeye çalışılmış,alınan önlemler ve yapılan teşvikler doğrultusunda zeytinin insana ve insan sağlığına faydası hakkında teşvikler verilmiştir. 2000’li yıllarda nitel ve nicel anlamda ciddi gelişmeler meydana gelmiştir.Ülkemiz geleneksek zeytincilikten çıkıp modern zeytincilik yolunda ilerleme kaydetmiştir.

Bir Asırlık Mucize Zeytin

Bu nadide ve doğanın mucizesi ağacın dünya tarihinde de önemi büyüktür.Nuh tufanına kadar dayanan ve insanlığın doğuşundan bugüne kadar yol katetmiş bir asıra dayanır. Bu şu demek oluyor ki zeytin ağacına dair ilk bulgular 39.000 yıl öncesini göstermektedir. Genelde barış ve huzur temsilcisi olarak bilinen zeytin dalı beyaz güvercinle bütünleştirilerek günümüze kadar etkisini devam ettirmiştir.Zeytin ağaçlarının diğer ağaçlara oranla yüzyıllar süren bir yaşam mücadelesi mevcuttur.Aynı zamanda bu değerli üretimde Dünya açısından Türkiye’nin konumu 4 olmakla birlikte,sofralık zeytin üretim ve tüketimde Türkiye liderliği ele almış durumdadır.

Zeytinyağının Her Dirhemi Faydalı

Zeytinyağı en makbul yemek yağı olmakla birlikte tarih boyunca sağlığın korunmasına da fayda sağlamıştır.Safra kesesi hastalıklarında,
sindirim organlarının normal çalışmasında ve metabolizma hızlandırıcı özelliği herkes tarafından takdir edilmektedir.
karaciğer temizleme özelliği olması aynı zamanda vücuttak ki şişkinliği atmak gibi muhteşem olmasıyla tanınır.
Egzama tedavisinde ayriyeten ağrı giderici olarak da kullanılan zeytinyağı kan çıbanı ve raşitizm gibi halk arasında pek fazla duyulmayan fakat rahatsızlık olarak bilinen hastalıklara karşı tam bir antioksidan etkisi oluşturuyor.

Bunu Biliyor Muydunuz ?

Zeytin yaprakları kaynatılarak suyunun içilmesi halinde idrar söktürücü tansiyon düşürücü ve şeker hastalıklarına da iyi gelmektedir. Aynı zamanda pişiklere ve kabızlığa soğuk havalarda meydana gelen el ve cilt çatlaklarını yumuşatmada da etkisi büyüktür.

Kur’an-ı Kerim ‘in Uyarıcı Nimeti

Zeytinyağı bu gibi şifa ve faydaları içinde barındırdığı için Kuranda’da övülmüş bir nimet olarak kendisinden söz ettirmektedir.Mideyi doldurmadığı halde çok besleyici olması özelliğinden dolayı tasavvufta riyazet yapanlara zeytin önerilirdi.Yine dinimizde sünnet olan misvak kullanımına eş değer mahiyette olan ve çokta lif veren dal veya köklerinden faydalanılacağı bilinmektedir.

Detaylı Bilgi ; https://www.gemlikzeytini.xyz/zeytinin-tarihi-gelisimi.html