Gemlik zeytini medikal anlamda önem taşıyan bir zeytin yaprağına sahiptir. Zeytin yaprağının kullanımı ilk olarak Mısır’da keşfedilmiştir. Antik Mısır döneminde firavunların mumyalaşmasında zeytin yaprağı kullanılmıştır.Ayrıca gemlik zeytini ve zeytin yaprağı ile şurup haline getirilerek ateş düşürücü olarak kullanılmıştır. Bu yüzden zeytin yaprakları sıtma tedavisinde kullanılan geleneksel bir tıp ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Modern tıp ise zeytin yaprağını 1995 yılında keşfetmiştir. Bu keşif esnasında gemlik zeytini ve yaprağının içerisinde 101 madde bulundurduğu keşfedilmiştir.

İçlerinde bulunan en etken madde olarak oleuropein bulunmuştur. Polifenolik antikoksidanlardan birisi olarak bilinen bu madde zeytin ağacını dış etkenlerden korumaktadır. Doğal olarak zeytin ağacını dış etkenlerden koruyan bu madde insan bedenini de dış etkenlerden korumaktadır. Gemlik zeytini ve yaprağı bu madde ile insan bedeninde hücre yenilemesi yaparak hastalık içeren serbest radikallerin yok olmasını sağlamaktadır. Bu bakımdan Amerikan Kanser Araştırma Vakfı zeytin yaprağında bulunan maddelerin antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahip olduklarını söylemişlerdir. Gemlik zeytini ve yaprağı hakkında bu anlamda 1800 den fazla makale de adını geçirmeyi başarmıştır.

Gemlik zeytini ve yaprağı aynı zamanda koromer damarlar üzerinde de etkili olarak tespit edilmiştir. Damar genişletici etkisi bulunan zeytin yaprağı çayı aynı zamanda tansiyon üzerinde de etki göstermektedir. LDL kolestorünün düşmesine de etki eden gemlik zeytini ve yaprağı bronşit, kulak iltihabı, sinüzit tedavisinde de etkili olarak kullanılmaktadır. Kalbşn kan pompalamasında etkili olan zeytin ve yaprağı aynı zamanda kalp krizinin de önlenmesinde etkili olmaktadır. İshal ve yaşlanmaya karşı da etkili olduğu bilinen gemlik zeytini ve yaprağı hepatit A.B.C için de oldukça etkilidir. Soğuk algınlığı ve zatüre tedavisinde kullanılmakla birlikte mantar enfeksiyonlarında da etkildir. Hemoroit tedavisinde, cilt hastalıklarında ve romatizmal hastalıklarda da etkili olan zeytin yaprağı bir çok açıdan şifa kaynağı olarak bilinmektedir.Üst solunum yolları enfeksiyonlarında da etkili olan zeytin yaprağı fibromalarya, salmonella, herpes virüsü, zonada da etkilidir. Ancak her bir etkisi için dozunda kullanımının önemli olduğu gemlik zeytini ve yaprağının çayı bilinçsiz tüketilmemelidir.