Eski çağlardan bu yana sıvı altın olarak adlandırılan zeytinyağı özellikle Antik Yunan döneminde sporcular için vazgeçilmez bir vücut yağı ve güneş kremiydi. Antik Yunan döneminde spora ve atletik vücuda sahip olmaya verilen önem sonucunda zeytinyağının vücut hatlarını ve kasları daha sağlıklı ve güzel gösterildiği fark edilmiştir.

Dönemin sıvı altını olan zeytinyağı o kadar önem arz etmekteydi ki en önemli ticaret ve üretim maddesi olarak bilinmekteydi. Bu yüzden zeytinyağı tadıcıları vardı ve zeytinyağını tıpkı şarap gibi tadına, asidine ve kalitesine göre ayırmaktaydılar. Dönemin en pahalı zeytinyağı ise Olie flos adını vedikleri bugünkü anlamı ile ‘yağın çiçeği’ olan yağ olarak bilinmekteydi. Bu yağ genellikle dönemin ilk hasatından elde edilmekteydi ki bugün bu yağa ‘zeytin sütü’ adı verilmektedir.

Ancak dönemde henüz zeytinyağı sıkma teknikleri ve aletleri çok gelişmediği için insan gücüne dayalı yöntemler uygulanmaktaydı. Zeytinyağı oluşturmak için önce zeytinler ayaklar ile ezilmekteydi. Ardından da ezilen zeytinlere sıcak su dökülerek yağın su yüzeyin toplanması sağlanmaktaydı. Suyun yüzeyinde toplanan bu yağ sonrasında toplanarak zeytinyağı olarak satılırdı. Çok daha sonraları zeytini iki taşın arasında ezerek yani değirmende ezerek yağının çıkartılabileceğini fark ettiler ve üretim biraz daha hızlanmış oldu.

Zeytinyağının ve zeytinin önemi artırkça toplumlar yabani zeytin ağaçlarından faydalanmak yerine zeytin ağaçı yetiştirmeye başladılar. Yetiştirme olarak büyüyen zeytinağaçları bakım gördüğü için zeytinler daha büyük ve doğal olarak daha yağlı olmaya başladı. Böylece çiftçiliğin temeli olan ekme, hasat ve üretim süreci zeytin ağacı ve zeytinyağı ile ciddi bir önem oluşturdu.

Zeytin ve zeytinyağı taşımış olduğu bu önemle birlikte dönemin servet, şöhret ve barış simgesi haline geldi. Zeytin dalı uzatmak tabirinin kökenini gördüğümüz bu tarihsel süreçte dönemin önemli kişilerinin başları zeytinyağı ile ovulurdu. Ayrıca servetin ve refah yaşamının zeytinle geldiğine inanırlardı ve zeytin eski dönem toplumları için kutsallık içermekteydi. Hem merhem hem de güzel kokular oluşturmak için temel madde olarak kullanılan zeytinyağı inançtan sağlığa kadar bütün alanlarda etkiliydi.