Zeytin ağacı çok özel bir ağaçtır. Bu yüzden gövdesi diğer ağaçlardan çok farklıdır. İşlevsel açıdan çok bağımsızdır. Çok farklı kısımlardan oluşmuştur. Dalın gelişmesine bağlı olarak dinamik bir şekilde gövdenin şeklide değişmektedir. Zeytin ağacının gövdesi için iki terim çok sık kullanılır. Bunlar; turp ve yumrudur. Turp, zeytin ağacının gövdesinin toprak altında kalan kısmıdır. Yumru ise turpun etrafındaki şişliklerdir. Ana kök, sürekli yeni kökler veriri. Böylelikle zeytin ağacının, dalları ve gövdesi beslenmiş olur.

Zeytin ağacı, kolay çoğalır ve dayanıklıdır. Gövdesi çöker, yaşlanır ve kurur. Ancak köklerinden ve gövde yumrularından fışkıran süngerler sayesinde tekrardan canlanır. Yani yeni bir ağaç olur. Odunu, sağlam ve serttir. Zeytin ağacı, erozyona karşı mücadelede en uygun ağaçlardan biridir. Oluşabilecek orman yangınlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Ağaç yansa da kısa sürede sürgün salgılar ve yeniden canlanır. Yaşlı zeytin ağaçlarından ise bu durum gerçekleşmez. Bunun nedeni, gövdelerinin öz kısımları artık boğumlaşmaz. Dolayısıyla çürür ve yaşamı biter. Zeytin ağacının yaşı ise gövde kesitinde bulunan yıl çizgileri ile hesaplanabilir. Ancak oldukça zor bir işlemdir.

Zeytin ağacı yaklaşık 10 metredir. Yayvan tepeli ve sık dallıdır. Genç olan zeytin ağaçları; kıvrımlı, geniş, yuvarlak ve yumruludur. Tek gövdelidir. Bazı yerlerde ise üç ayrı gövdeli zeytin ağaçları bulunmaktadır. Ağacın tepesi yani tacı, her sene genişler ve tacının 2-3 katı genişliğinde etrafa yayılabilir. Verimsiz yerlerde taç, yuvarlak ve yoğundur. Verimli yerlerde ise asimetrik ve açıktır.

Zeytin Ağacının Bereketli Yaprakları

Zeytin ağacı, yaprak dökmez. Her mevsim yapraklıdır. Herhangi bir hastalığa yakalanmazlarsa yaprakları yaklaşık 18-30ay yaşabilir. Hastalık durumunda dökülen yapraklar yerine sonradan daha dayanıklı yapraklar gelir. Yapraklar, yeşil rengindedir. Bu yüzden yaprakların çıkması ya da dökülmesi pek fark edilmez.

Zeytin ağacı yapraklarının koyu yeşil renkte olmalarının sebebi, yapılarındaki yüksek klorofil miktarıdır. Etli, hafifçe uzun, yuvarlak ve küçüktür. Yaklaşık, 5-6 cm uzunluğundadır. İç kısmı ise 1,5 cm genişliğindedir.

Zeytin ağacının yaprağı da insan sağlığı için çok yararlıdır.

Detaylı Bilgi : https://www.gemlikzeytini.xyz/zeytin-agacinin-govdesi-ve-yapraklari.html